natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- Ute
Sjusteinovn
En sjusteinovn er en enkel og tradisjonell måte å tilberede mat på ute. Som et supplement til bålet kan sjusteinovnen gi deg nye og spennende muligheter innen matlaging i friluft. En sjusteinovn er som navnet tilsier, en ovn laget av syv steiner eller heller, men som regel må vi bruke litt flere.
En sjusteinsovn har omtrent de samme egenskapene som en vanlig stekeovn, og vi kan lage pizza, boller og andre bakervarer på tur!
FORBEREDELSER:
- Les fakta-ark. Litt om bål, Bruk av kniv, øks, sag (se vedlegg).
- Klargjør utstyr.
- Finne en egnet plass for sjusteinsovnen med god tilgang på ved og heller.
- Kjøp inn matvarer til de rettene som skal tilberedes (se forslag til mat under vedlegg)
GJENNOMFØRING:
1. Start med å finne et passende sted for oven. Det som skal være bakplaten i ovnen kan gjerne være en stor stein eller fast grunn. Det er imidlertid viktig at den har en rett flate ut mot kamrene. Soten setter stygge merker og varmen kan gjøre at fjellet sprekker. Tenk derfor på om slike spor vil skjemme omgivelsene på stedet før dere tar i bruk dette som bakplate.
2. Saml sammen rektangulære, flate, men ikke for tynne steiner. I teorien holder det med sju, men som regel må vi ha flere.
3. Bygg opp ovnen som vist på illustrasjonen, slik at du får to kamre rett over hverandre. Det nederste kan med fordel være større enn det øverste. I det nederste kammeret skal vi fyre med ved. Det øverste kammeret er bakekammeret. Jo mindre dette kammeret er, desto bedre effekt.
4. Tett alle sprekker i det øverste rommet med små steiner, våt mose og jord.
5. Den siste steinen brukes som dør til ovnsrommet.
6. Fyr opp i begge kamrene. Start fyringen forsiktig slik at ikke hellene sprekker. Etter hvert som hellene er blitt varme kan du fyre hardere. Det bør fyres opp mot 1 t før ovnen benyttes. Kull og aske på bunnen i bakekammeret skrapes ut før den bakevarene settes inn.
7. Det er en utfordring å vurdere når baksten er ferdig stekt. Prøv dere fram ved å ta den ut og dunke lett på den. Gir det en litt hul lyd, er det ferdig stekt.
Sammenlignet med kokegropen er en sjusteinsovn raskere og det er lettere å kontrollere når maten er ferdig. Ulempen er at den krever mye brensel og kontinuerlig tilsyn for å holde temperatur oppe.
Kommentarer/praktiske tips
Resultatet bli ofte bedre om bakevarene ikke ligge direkte på bunnplata. Et aluminiumslokk fra en kjele eller litt folie fungerer bra. Velger du å legger baksten rett på bunnplata er det lurt å strø på litt mel. Julekake kan også lages i en kjele. Sett da kjelen på tynne vedskier for å hindre at kaka svir seg fast i kjelen.
Materialer og utstyr
- kniv
- øks
- sag
- fyrstikker
- ingredienser til matlaging.