natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Bål og opptenning
I dette aktivitetssopplegget skal du klargjøre et ildsted, bygge opp et bål og få det til å brenne. Du skal lære om ulike typer bål og dets egenskaper, lære å praktisere sporløs ferdsel og kunne vurdere sikkerhet i forbindelse med fyring av bål. Til slutt skal du bruke det du har lært om bål for å tilberede en matrett på en hensiktmessig måte.
Bilde ”Ved bålet” kan brukes.
Det å kunne fyre bål har alltid vært en viktig egenskap for oss mennesker. Bålet og ilden gir varme, lys og trygghet. Leirbålet har i tillegg en samlende og tiltrekkende kraft på oss. Når vi samles rundt bålet bærer vi videre en kulturarv som startet for minst 500 000 år siden.
FORBEREDELSER:
- Les fakta-ark. Litt om bål, Bruk av kniv, øks, sag (se vedlegg til høyre)
- Les om førstehjelp ved brannskader, se lenke til nettet
- Klargjør utstyr, innkjøp av kunstige oppfyringshjelpemidler (Stearinlys, bomull og vaselin, opptennings poser av parafin, tennbriketter).
- Finne en egnet plass for bålfyring med god tilgang på ved.
- Kjøp inn matvarer til de rettene som skal tilberedes.
GJENNOMFØRING:
1. Sporløs ferdsel:
Sporløs ferdsel vil si at du driver et friluftsliv som ikke setter flere spor i naturen enn det som er nødvendig. Vis hensyn til eiere, selve naturen og det som lever i den. Når du fyrer bål bør du etter beste evne skaffer deg brensel og fyre på en slik måte at det ikke skader området du befinner deg i.
- Ta i bruk allerede etablerte bålplasser
- Brensel til bålet bør i stor grad komme fra allerede døde trær og greiner.
- Kvister og never bør samles på en slik måte at det ikke setter varige skader på vegetasjonen.
- Kapp trær og pinner helt nede ved roten, slik at ikke stubber eller pinner står igjen.
- Benytt steiner til avgrensning og som underlag slik at du ikke lager merker eller skader.
- Plastikk og metall bør ikke brennes, men bringes med hjem.
- Rygg opp etter deg. Leirplassen bør forlates slik du ønsker å finne den.
2. Klargjør til bålbrenning:
- Saml sammen naturlige brennbare materialer til opptenningsfasen
- Saml tørre kvister og greiner fra gran og furu
- Sag, hogg, og kløyv kubber til bålet
- Steinsett bålplassen
- Få godkjenning av læreren før dere tenner på bålet
3. Øv på å få fyr på bålet. Prøv å tenne med ulike typer materialer og hjelpemidler (naturlige og kunstige)
4. Konkurranse: Klassen skal konkurrere i hvem som raskest kan fyre et bål og koke opp 1 l vann.
5. Lage mat:
Dere må selv velge ut den mest hensiktmessige båltypen til valgte retter. Lag nok mat til at andre kan komme å få en liten smakebit av deres mat. Egne aktivitetsopplegg for ulike måter å lage mat.
Kommentarer/praktiske tips
- Tenn opp fra vindsiden
- Kombinasjonen luft og varmeutveksling er viktig for å få fyr
Materialer og utstyr
- Kniv
- øks
- sag
- kjele
- vann
- fyrstikker
- naturlige og kunstige opptenningshjelpemidler.