Hopp til hovedinnhold

Ufullstendig og fullstendig forvandling

Insekter kan deles inn i to grupper etter deres utvikling: dem som har ufullstendig og dem som har fullstendig forvandling.

Hos insektene som har ufullstendig forvandling er vingeanleggene synlige på utsiden av de umodne stadiene. Utseendet blir gradvis mer og mer likt det voksne insektet for hvert stadium (dvs hver gang insektet skiftet hud). De umodne insektene kalles gjerne nymfer.

Insekter med fullstendig forvandling har et ekstra stadium, et puppestadium, mellom de umodne larvestadiene og det modne insektet. Vingene kommer ikke til syne før det modne insektet kryper ut av puppen. Forvandlingen er slående. Inne i larvene finnes små øyer av celler som i sin tid skal bli det modne insektet. I det bedragerisk inaktive puppestadiet omorganiseres hvert larveorgan, nervesystem og musklene blir mer sammensatt, særlig flygemusklene må bygges opp og tarmen må reorganiseres. Normalt er det bare hjertet og hovedblodåren som spares. Vingene er dannet som en vrengt lomme, og må vrenges for å bli en funksjonell vinge. I overgangen mellom siste larvestadium og puppestadiet svelger larven luft og strammer musklene i bakkroppen. Alt blodet presses inn i forkroppen og vips vrenges vinger, bein og andre ekstremiteter.

Ulempene ved et puppestadium er åpenbare. En puppe kan ikke forsvare seg, og er ofte ubevegelig. Slik kan den være et lett bytte for rovdyr og miljøforandringer. Likevel har insektene med puppestadium hatt stor suksess. Årsaken til denne suksessen kan ligge i fordelene ved å spesialisere seg: Larven er en spisemaskin (tenk bare på Larven aldrimett). Den er spesialdesignet for å spise så mye som mulig uten selv å bli spist. En slik larve kan spise mer enn det dobbelte av sin egen vekt på en dag. Huden er tøyelig inntil en viss grense. En dag kan huden ikke strekkes mer. Huden sprekker slik at larven kan krype ut med ny tøyelig hud, og larven er på nytt klar til å spise.

Det modne insektet er spesialisert på formering og spredning. Det vokser ikke, og noen av de modne insektene spiser ikke i det hele tatt. Flere arter har ikke engang brukbare munndeler. Til gjengjeld bruker de modne insektene mye energi på å fly omkring for å finne det rette stedet til egglegging.