natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 5-7
Mat til verden, Brønnøysund barne- og ungdomsskole
Gjennom prosjektet vil vi produsere og videreforedle matvarer lokalt. Elevene vil få innføring i produksjonsmetoder, mattradisjoner, lokal historikk og praktisk gjennomføring av matproduksjon på Sør-Helgeland.
Digitalt: Statistikk, databehandling og informasjon
Temaet blir introdusert for eleven i lokalt ”kick-off”. Motivasjonen skal være å produsere matvarer til mat og helse-undervisningen i 6. klasse, arrangere torv-dag, og lage julebord med lokalprodusert mat i desember 2013.
Kortfattet tidsplan for prosjektet:
Uke 2/13: ”Kick-off”, elever i 5ab
Mellomarbeid, teori/praksis
Uke 13/13: Grønnsaksfrø såes i klasserommet
Uke 20-21/13: Væravhengig tidlig/sein vår: Såing, potetsetting, utplanting av planter fra skolen. Veddrift
Mellomarbeid: Teori/praksis
Uke 25: Luking, kultivering. Torvstikking
Sommerferie: Bruk av SFO til luking
Uke 34: Luking, smaksprøver
Uke 37: Innhøsting
Bearbeiding: Mat/helse, torvdag
Uke 40/41: Saueklipping, slakting, ull, skinn
Bearbeiding: Mat/helse, kunst/håndverk
Julebord: 5ab med lærere og gjester: Prosjektet avsluttes
Læringsarena
Klasserommet:
Undervisningsopplegg som skal sikre nødvendige forkunnskaper. ”Drivhus”: Så, prikle og plante grønnsaksplanter som senere settes ut på friland
Hubudalen:
Gård med tilgang på areal til dyrking av grønnsaker, poteter og korn, tilgang til veddrift, dyr, torvstikking og miljø for historikk og utforsking
Undervisning for bærekraftig utvikling
- Sammenlignende produksjon på økologisk og konvensjonelt areal
- Miljø- og energiregnskap
- Kortreist og importert mat
- Selvforsyning
Utforskende arbeidsmåter
Sammenligne innsatsfaktorer i produksjon av landbruksartikler: Vann, lys, jordsmonn, gjødsel, plantevernmidler, osv.