Passer for

  • barnetrinn 5-7

Mat til verden, Brønnøysund barne- og ungdomsskole

Gjennom prosjektet vil vi produsere og videreforedle matvarer lokalt. Elevene vil få innføring i produksjonsmetoder, mattradisjoner, lokal historikk og praktisk gjennomføring av matproduksjon på Sør-Helgeland.

Brønnøysund

 

Digitalt: Statistikk, databehandling og informasjon

Temaet blir introdusert for eleven i lokalt ”kick-off”. Motivasjonen skal være å produsere matvarer til mat og helse-undervisningen i 6. klasse, arrangere torv-dag, og lage julebord med lokalprodusert mat i desember 2013.

Kortfattet tidsplan for prosjektet:

Uke 2/13: ”Kick-off”, elever i 5ab

Mellomarbeid, teori/praksis

Uke 13/13: Grønnsaksfrø såes i klasserommet

Uke 20-21/13: Væravhengig tidlig/sein vår: Såing, potetsetting, utplanting av planter fra skolen. Veddrift

Mellomarbeid: Teori/praksis

Uke 25: Luking, kultivering. Torvstikking

Sommerferie: Bruk av SFO til luking

Uke 34: Luking, smaksprøver

Uke 37: Innhøsting

Bearbeiding: Mat/helse, torvdag

Uke 40/41: Saueklipping, slakting, ull, skinn

Bearbeiding: Mat/helse, kunst/håndverk

Julebord: 5ab med lærere og gjester: Prosjektet avsluttes         

Læringsarena

Klasserommet:

Undervisningsopplegg som skal sikre nødvendige forkunnskaper. ”Drivhus”: Så, prikle og plante grønnsaksplanter som senere settes ut på friland

Hubudalen:

Gård med tilgang på areal til dyrking av grønnsaker, poteter og korn, tilgang til veddrift, dyr, torvstikking og miljø for historikk og utforsking

Undervisning for bærekraftig utvikling

  • Sammenlignende produksjon på økologisk og konvensjonelt areal
  • Miljø- og energiregnskap
  • Kortreist og importert mat
  • Selvforsyning

Utforskende arbeidsmåter

Sammenligne innsatsfaktorer i produksjon av landbruksartikler: Vann, lys, jordsmonn, gjødsel, plantevernmidler, osv.

Aktuelle kompetansemål i læreplanen

Læreplan i mat og helse

  • Etter 7. årssteget
    • Mat og livsstil
      • lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva plass dei ulike matvaregruppene har i kosthaldet
      • forklare korleis maten verkar som energikjelde og byggjemateriale for kroppen
    • Mat og kultur
      • vurdere kva god måltidsskikk inneber
      • lage mat i naturen og bruke naturen som ressurs

Læreplan i kunst og håndverk

  • Etter 7. årstrinn
    • Visuell kommunikasjon
      • fotografere og manipulere bilder digitalt og reflektere over bruk av motiv og utsnitt
    • Design
      • lage enkle bruksformer i ulike materialer og kunne gjøre rede for sammenheng mellom idé, valg av materialer, håndverksteknikker, form, farge og funksjon

Læreplan i matematikk fellesfag

  • Etter 7. årssteget
    • Tal og algebra
      • beskrive referansesystemet og notasjonen som blir nytta for formlar i eit rekneark, og bruke rekneark til å utføre og presentere berekningar
    • Måling
      • velje høvelege målereiskapar og gjere praktiske målingar i samband med daglegliv og teknologi og vurdere resultata ut frå presisjon og måleusikkerheit
    • Statistikk og sannsyn
      • planleggje og samle inn data i samband med observasjonar, spørjeundersøkingar og eksperiment

Læreplan i naturfag

  • Etter 7. årstrinn
    • Forskerspiren
      • formulere naturfaglige spørsmål om noe eleven lurer på, foreslå mulige forklaringer, lage en plan og gjennomføre undersøkelser
      • samtale om hvorfor det i naturvitenskapen er viktig å lage og teste hypoteser ved systematiske observasjoner og forsøk, og hvorfor det er viktig å sammenligne resultater
      • bruke digitale hjelpemidler til å registrere, bearbeide og publisere data fra eksperimentelt arbeid og feltarbeid
    • Mangfold i naturen
      • planlegge og gjennomføre undersøkelser i minst ett naturområde, registrere observasjoner og systematisere resultatene
      • undersøke og beskrive blomsterplanter og forklare funksjonene til de ulike plantedelene med tekst og illustrasjon
      • undersøke og diskutere noen faktorer som kan påvirke frøspiring og vekst hos planter
    • Fenomener og stoffer
      • gjøre rede for bruken av noen energikilder før og nå, og innhente informasjon og statistikk fra ulike kilder for å beskrive og diskutere mulige konsekvenser av energibruken for miljøet lokalt og globalt

Læreplan i kroppsøving

  • Kompetansemål etter 7. årssteget
    • Idrettsaktivitet
      • utføre varierte aktivitetar og delta i leik som fremjar uthald, koordinasjon og anna kroppsleg utvikling
    • Friluftsliv
      • orientere seg ved hjelp av kart i kjent terreng

Læreplan i norsk

  • Kompetansemål etter 7. årstrinn
    • Muntlig kommunikasjon
      • presentere et fagstoff tilpasset formål og mottaker, med eller uten digitale verktøy